Кінцевий бенефіціар: як перевіряти інформацію, якщо реєстри не функціонують?

Коли замовник укладає договір про закупівлю, йому потрібно впевнитися у тому, що підприємство, з яким цей договір укладається, не є російським.

Згідно з Постановою Кабміну №187 від 3 березня 2022 року, яка для того, щоб захистити національні інтереси за подальшими позовами України через військову агресію РФ до того, як ЗУ про врегулювання відносин за участю осіб, що є пов’язаними з державою-агресоркою набуде чинності, забороняє: виконувати, грошові та інші зобов’язання, у разі якщо стягувачем є РФ або:

-    громадянин РФ;

-    юридична особа, що створювалася та була зареєстрована згідно з законодавством РФ;

-    юридична особа, що створювалася та була зареєстрована згідно з законодавством України кінцевим бенефіціаром, членом або учасником, який володіє часткою статутного капіталу 10% та більше, якої є РФ, громадяни РФ або юридичні особи, що створювалися та були зареєстровані згідно з законодавством РФ.

Ця Постанова також визначає, що правочини (довіреності також), які порушують мораторій та передбачають відповідне відчуження надалі, вважаються нікчемними.

Ще раз зауважимо, що замовнику потрібно впевнитися, що підприємство, з яким укладається угода, не є російським. Для того, щоб уникнути потрапляння в таку ситуацію, необхідно перевіряти потенційних партнерів щодо кінцевого бенефіціара. Однак існує ускладнення у вигляді реєстрів, які наразі не функціонують.

Тож яким чином перевірити інформацію про кінцевого бенефіціара?

Відвідайте сайт Міністерства цифрової трансформації України та знайдіть розділ «Проєкти». Далі заходьте до розділу «Дія.Бізнес», потім «Додаткові посилання» й «Сервіси та можливості для підприємців». Після цього натискайте «Перевірити партнерів» та обирайте один з варіантів.

Якщо ви обираєте перший варіант («сервіс моніторингу даних»), тоді ви потрапите на сайт «Опендатабот». Знаходьте розділ, в якому містяться відомості щодо компаній, якими володіють росіяни й білоруси. Далі обираєте зручний месенджер, надсилаєте боту назву компанії або її код та отримуєте необхідні відомості.

Якщо ви обираєте другий варіант («онлайн-сервіс перевірки»), тоді ви потрапите на сайт «YouControl», вводите в пошуковий рядок ідентифікаційний номер та отримуєте потрібні відомості про можливого партнера.

Тепер ви розумієте, що це нескладно, а така перевірка убезпечить вас від небажаних наслідків такого партнерства.

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення