МОНІТОРИНГ ДЕРЖАВНОЇ АУДИТОРСЬКОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ

Моніторинг публічних закупівель відбувається під час проведення закупівель, укладення договору та протягом його дії. Відповідальний за моніторинг — Державна Аудиторська Служба України та її міжрегіональні територіальні органи. 

За для уникнення помилок при роботі з публічними закупівлями в системі Prozorro, рекомендуємо прочитати наступне:
Моніторинг закупівлі : UA-2022-11-02-003796-a.
Підставою для аналізу дотримання державними замовниками норм законодавства у сфері публічних закупівель вивлено: ознаки порушення (порушень) законодавства у сфері публічних закупівель в інформації, оприлюдненій в електронній системі закупівель
Висновок порушення законодавства:
За вимогами Закону встановлено порушення пункту 17 частини другої статті 22 Закону та пунктів 28, 44 Постанови №1178. 
За результатами розгляду тендерної пропозиції ПП СЕВЕРИН-Н встановлено порушення частини другої пункту 41 Постанови №1178 та відповідно до пункту 3-7 розділу X “Прикінцеві та перехідні положення” Закону. 
Детальна інформація про результати розгляду порушень:
1.    Порушення пункту 17 частини другої статті 22 Закону та пункту 28 Постанови №1178 в ТД Замовника.  Не зазначено такі відомості:
-    посада посадової особи замовника, уповноваженої здійснювати зв'язок з учасниками. 
2.    У Додатку 2 ТД вимагається від учасників документи, що підтверджують відсутність підстав, визначених частинами першою і другою статті 17 Закону. Призвело:
-    порушення пункту 44 Постанови №1178, де зазначено, що Замовник не вимагає від учасника процедури закупівлі під час подання тендерної пропозиції в електронній системі закупівель будь-яких документів, що підтверджують відсутність підстав, визначених в абзаці першому цього пункту, крім самостійного декларування відсутності таких підстав учасником процедури закупівлі відповідно до абзацу четвертого цього пункту. 
3.    Замовником у Додатку 7 ТД для документального підтвердження наявності досвіду виконання аналогічного договору вимагається надання учасником сканкопії з оригіналів аналогічного договору (про який вказана інформація у таблиці), який виконувався у 2019 - 2022 роках зі всіма додатками до нього та документів, що підтверджують його повне виконання, а саме: 
-    акти виконаних робіт, довідки про вартість виконаних робіт та витрат.
Учасником процедури закупівлі ПП СЕВЕРИН-Н у складі своєї тендерної пропозиції надано довідку про підтвердження досвіду виконання аналогічних договорів б/н та б/д, в якій зазначено договір підряду від 18.10.2021 №30, укладеного з Управлінням комунального господарства Коломийської міської ради на суму 1220000,00 грн., однак надано акти приймання виконаних будівельних робіт (ф.КБ-2в) на суму 788000,00 грн, тобто не в повному обсязі виконання договору. Слід при цьому зауважити, що Замовником наголошено вимогу надання учасником сканкопії з оригіналів аналогічного договору (про який вказана інформація у таблиці). 
4.    Замовником у Додатку 5 ТД вимагається надати довідку, в якій включається обладнання та матеріально-технічна база, що буде використовуватися при виконанні робіт, а саме: 
- автомобілі бортові, навантажувачі, екскаватори, компресори, котки дорожні тощо. 
Учаснику необхідно підтвердити наявність основних машин та механізмів для виконання робіт наступними документами:
- копії техпаспортів або свідоцтв про державну реєстрацію транспортних засобів;
- бухгалтерську довідку за підписом керівника або головного бухгалтера про знаходження основних засобів на балансі підприємства для машин, механізмів та техніки, яка не підлягає державній реєстрації.
Якщо учасник буде використовувати обладнання, машини, механізми тощо, відповідно до договорів оренди, або лізингу, або послуг, або інше, що визначене законодавством України, то учасник у складі пропозиції для підтвердження вказаної інформації у вищезазначеній таблиці надає сканкопії з оригіналів договорів оренди, або лізингу, або послуг тощо та копії техпаспортів до них. При цьому, вказані договори мають бути чинними протягом строків надання послуг. Учасником ПП СЕВЕРИН-Н у складі своєї тендерної пропозиції надано довідку про наявність обладнання та матеріально-технічної бази б/н та б/д, в якій зазначено екскаватор, автомобіль бортовий, дорожній коток, навантажувач, трактор, віброплощадка компресор, молоток відбійний, трамбівка, пилка дискова електрична та бетонозмішувач, однак, учасником не надано копії техпаспортів або свідоцтв про державну реєстрацію транспортних засобів та бухгалтерську довідку за підписом керівника або головного бухгалтера про знаходження основних засобів на балансі підприємства для машин, механізмів та техніки, яка не підлягає державній реєстрації. Також, Замовником у пункті 1 Розділу 3 "Інструкція з підготовки тендерної пропозиції" вимагається надати учаснику Проєкт договору, підготовлений у відповідності з Додатком 9 до тендерної документації, який повинен бути заповнений стороною договору (без зазначення ціни), підписаний уповноваженою особою Учасника і містити печатку (у разі наявності). Учасником ПП СЕВЕРИН-Н у складі своєї тендерної пропозиції надано проєкт договору, в якому у пункті 3.1 зазначено, що ціна цього договору становить 2827782,00 грн. без ПДВ, тобто зазначено суму договору. Таким чином, на порушення частини другої пункту 41 Постанови №1178 та відповідно до пункту 3-7 розділу X “Прикінцеві та перехідні положення” Закону, Замовник не відхилив тендерну пропозицію ПП СЕВЕРИН-Н як таку, що не відповідає встановленим абзацом першим частини третьої статті 22 Закону та Постанови №1178 вимогам до учасника відповідно до законодавства.
Виявлені порушення:
1.    Замовником не було зазначено посаду уповноваженої особи що здійснює зв’язок з учасниками;
2.    Замовник вимагає документи, що підтверджують відсутність підстав, визначених частинами першою і другою статті 17 Закону, хоча дана інформація вже зазначена в електронних полях системи
3.    Не всі надані скан копії договорів учасника (а саме лише 2 із 3-х наданих) були виконані в повному обсязі;
4.    Учасником не надано копії техпаспортів або свідоцтв про державну реєстрацію транспортних засобів та бухгалтерську довідку за підписом керівника або головного бухгалтера про знаходження основних засобів на балансі підприємства для машин, механізмів та техніки, яка не підлягає державній реєстрації; 
5.    Учасником у складі своєї тендерної пропозиції надано проєкт договору, в якому у пункті 3.1 зазначено суму договору, хоча на відміну від вимог - договір мав бути без зазначення суми.

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення