У Верховній Раді зареєстровано законопроект. Мінімізація корупції в закупівлях.

Верховна Рада зареєструвала законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про оборонні закупівлі» щодо запровадження прозорості в оборонних закупівлях (крім відомостей про закупівлі товарів, робіт і послуг оборонного призначення, що становлять державну таємницю) із забезпеченням захищеності державних замовників від воєнних загроз на період дії правового режиму воєнного стану в Україні» (№ 8381). 

Авторам: Анастасія Радіна («СН»), Ярослав Юрчишин («Голос»), Єгор Чернєв («СН»), Вікторія Сюмар («ЄС»), Ірина Фріз («ЄС») та інші парламентарії.

ОБОВ’ЯЗКОВО! Законопроект передбачає обов’язкову публікацію у системі ProZorro інформації про вартість закуплених за бюджетні кошти товарів, робіт чи послуг для потреб армії (крім зброї) через 10 днів після укладення контракту або внесення змін до договору.
«У таких звітах Міноборони та решті закупівельників для потреб оборони буде необхідно вказувати лише предмет закупівлі та вартість одиниці товару, вартість послуги або робіт. З міркувань безпеки не вимагатиметься розкривати обсяг товару, назву чи місцезнаходження постачальника, місце виконання договору чи деталі щодо робіт та послуг. Цю інформацію закупівельники будуть зобов’язані оприлюднити після завершення воєнного стану», — росказав Ярослав Юрчишин, додавши: «Щоб уникнути плутанини про те, що в ціну певної послуги входить ціна певних товарів, законопроект зобов’яже закупівельників оприлюднювати ціну за одиницю товарів/ціну товарів каталогу продуктів, які входять до послуги».

Для віри суспільства у доброчесності дій на майданчику, треба публікувати інформацію про незбройні закупівлі для військових. Вартість закупівель буде моніториться: журналістами; громадськими активістами; уповноваженими відомствами (в тому числі правоохоронні). 

Як наголошує Ярослав Юрчишин, законопроект не містить ризиків для жодної сторони закупівель, окрім тих, хто хоче вкрасти.

Я. Юрчишин  висловив свою подяку за роботу очільниці антикорупційного комітету Анастасії Радіній у цьому процесі, Центру протидії корупції за допомогу в пошуку рішення, колегам по парламенту. 

Законопроект передбачає публікацію звітів про оборонні закупівлі, що не були опубліковані у період з 24 лютого 2022 року та станом на день набрання чинності цим законом. Державним замовникам надається достатньо часу (30 днів — для набрання чинності частиною 3 статті 30 Закону України «Про оборонні закупівлі» та 60 днів — для оприлюднення звіту про оборонну закупівлю) для забезпечення такої публікації.
 

Технічні зміни
Вносяться технічні зміни до Закону «Про оборонні закупівлі», який приводиться у відповідність до змін, внесених Законом «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» та інших законодавчих актів України щодо здійснення оборонних та публічних закупівель на період дії правового режиму воєнного стану» № 2526-IX від 16.08.2022.

Оприлюднення звітів, значно підвищить прозорість та відкритість оборонних закупівель у безпечному обсязі, а також мінімізує корупційні ризики та забезпечить можливість аналізу закупівельних даних.

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення