В Україні змінилися умови реалізації та купівлі житла

Згідно з законом про внесення змін у Податковий кодекс України у 2022 році операції з нерухомим майном оподатковуватимуться відповідно до нових правил.

Прибутковий податок

При реалізації нерухомого майна:

-    платника податків звільняють від податку на доходи, у разі першого продажу упродовж року, але покупець та продавець мають зробити внески по 1% від вартості майна, яка вказується в угоді купівлі-продажу, в Пенсійний фонд та в Державну Митну Службу;

-    покупцю та продавцю потрібно сплатити прибутковий податок розміром у 5% та по 1% в Пенсійний фонд та Державну Митну Службу від наступної угоди та всіх, які будуть укладені надалі.

Податок на реалізацію нерухомого майна комерційної форми власності (офіси, місця для паркування, апартаменти) складає 5%, навіть якщо це перший продаж протягом року.

Крім того, з прибутку, податкова ставка яких вища за 0, стягується військовий збір розміром в 1,5%.

Продаж нерухомості

Зараз продавцю потрібно буде сплатити 18% від доходу, який він отримав від реалізації третього й наступних об’єктів житлового нерухомого майна упродовж року.

З другого продажу — 5%, перший не оподатковується.

Податкова ставка у 18% актуальна й для другого та наступних продажів нерухомого майна комерційної форми власності упродовж року. Також для першої та кожної наступної реалізації житлової нерухомості, якою володіє продавець менш як три роки, але це не поширюється на нерухомість, яка була успадкована.

Треба зауважити, що оподатковують конкретно прибуток, різницю між отриманими коштами від покупця й сумою, яка була витрачена на купівлю нерухомості.

Володіння нерухомістю

У 2022 році податкова ставка буде збільшена на 25% (у порівнянні з 2021 роком). Тобто податок на нерухоме майно складатиме 97,5 гривні за 1 м².

Загальна податкова ставка на нерухомість не має перевищувати 1,5% розміру мінімальної заробітної плати.

Сплачувати треба буде за:

-    квартиру 60 м²;

-    приватний будинок 120 м²;

-    квартиру та приватний будинок разом 180 м².

П’ятивідсоткова іпотека

Державну програму під назвою «Українська мрія» планують запустити упродовж першого кварталу 2022 року.

Програмою передбачається іпотека від 5% річних. Програму зроблять простою й зрозумілою, а взяти участь матимуть можливість всі, хто отримує офіційний дохід.

До того ж держпрограма планує видавати п’ятивідсоткові кредити під інші цілі, наприклад, для придбання електромобіля.

Передбачається, що у 2022 році видадуть приблизно 30 000 іпотечних позик, а надалі збільшуватимуть цифри до 150 000 кредитів на рік.

РЕАЛІЗАЦІЯ ТА КУПІВЛЯ МАЙНА

ВІДГУКИ ПРО КАМПАНІЮ "ЕЛЕКТРОННІ ЗАКУПІВЛІ"

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення