Одиниця виміру при запиті ціни на ліки

Наша команда продовжує вдосконалювати роботу Прозорро.Маркету, щоб зробити процес закупівель ще простішим і прозорішим. Зараз замовники при закупівлі лікарських засобів через електронний каталог повинні використовувати найменшу одиницю виміру.
Причини змін
До Медичних закупівель України, як адміністратора медичної частини електронного каталогу, надходять скарги від постачальників щодо некоректного відображення кількості товару, що пропонується до закупівлі. Це створює певні незручності та викликає спірні моменти на етапах контрактування і постачання.
Медичні закупівлі України наголошують, що при запиті цінової пропозиції в електронному каталозі необхідно зазначати найменшу можливу одиницю виміру без прив’язки до конкретної торгової назви, наприклад: таблетки, ампули, флакони, шприци тощо.

Що таке найменша одиниця виміру?
Визначення найменшої одиниці виміру для ліків
При виборі одиниць виміру важливо враховувати специфіку товару, щоб забезпечити чіткість і зрозумілість для потенційних постачальників. В залежності від характеристик і властивостей препаратів, одиниці виміру можуть бути зазначені в каталозі як штуки, літри, рулони тощо.
Найменша одиниця виміру – це найменша одиниця, за допомогою якої вимірюється певна величина або кількість. Вона може бути мінімальною кількістю або розміром, який можна виміряти або відобразити для певного предмета. Ця одиниця встановлюється з урахуванням конкретних характеристик товару і використовується для точного визначення кількості або розміру при закупівлі. У випадку лікарських засобів найменшою одиницею виміру може бути одиниця паковання (наприклад, таблетка, ампула, флакон).
Практичне застосування
Уявімо, що замовнику необхідно провести закупівлю таблеток. Оголошуючи запит ціни пропозиції, він має вказати кількість таблеток, а не пачок з таблетками. Постачальник, надаючи свою пропозицію, вказуватиме конкретний товар, в якому буде зазначено кількість таблеток в кожній пачці.
Наприклад, якщо замовнику потрібно закупити таблетки, які випускаються по 50 штук в пачці, і йому потрібно 12 пачок таблеток, він має оголосити запит на 600 штук (таблеток), а не на 12 пачок.
Зазначення найменшої одиниці виміру важливе для точного визначення обсягу або кількості товару при здійсненні запиту цінової пропозиції.
Переваги використання найменшої одиниці виміру
Купуючи лікарські засоби через каталог, замовники мають вказувати найменшу можливу одиницю виміру (таблетка, ампула), а не пачки або паковання. Це забезпечує точність і зрозумілість закупівлі, сприяє зменшенню кількості помилок і спірних моментів при постачанні, а також допомагає державі здійснювати економічно вигідні закупівлі, особливо в умовах воєнного стану.

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення