До законів «Про виконавче провадження» та «Про іпотеку» внесені зміни

Закон № 1701-IX "Про внесення змін до деяких законів України щодо усунення розбіжностей та осучаснення реалізації майна в іпотеці та виконавчому провадженні" був опублікований 7 серпня 2021 року.

Закон набере чинності за 30 днів з моменту публікації, окрім п’ятого абзацу другого підпункту другого пункту першого розділу, який набере чинності за три місяці з моменту набрання чинності цього Закону.

Які зміни внесені до Закону «Про виконавче провадження»?

  1. Арештоване майно реалізується на аукціонах або за фіксованою ціною (крім майна, вилученого з цивільного обороту, обмежено оборотоздатного майна та майна, зазначеного в ч. 8 ст. 56 Закону).
  2. За фіксованою ціною реалізується майно, яке оцінюється не більше, ніж у 30 мінімальних розмірів заробітної плати.
  3. За фіксованою ціною не реалізується нерухомість, транспортні засоби, повітряні, морські й річкові судна незалежно від ціни перелічених об’єктів.
  4. Порядок проведення електронних торгів визначається Міністерством юстиції.
  5. Нерухомість, яка не була реалізована на електронних торгах, повторно виставлятися на торги має за ціною у 85%, рухоме майно у 75% від вартості, яка визначається порядком, що встановлений ст. 57 Закону «Про виконавче провадження».
  6. Якщо нерухомість не була реалізована на повторних торгах, втретє майно має виставлятися за ціною у 70%, рухоме майно у 50% від вартості, яка визначається порядком, що встановлений ст. 57 Закону «Про виконавче провадження».
  7. Якщо непродане майно конфіскувалося за рішенням суду, воно має виставлятися за ціною не меншою за суму загальнодержавних податків і зборів, які згідно з Податковим кодексом мають бути сплачені при продажу такого майна.
  8. При згоді стягувача треті електронні торги, окрім торгів, де реалізується конфісковане за рішенням суду майно, здійснюються шляхом реалізації майна зі зниженням початкової ціни. Нерухоме майно має виставлятися за ціною не нижчою ніж 60% від вартості, яка визначається порядком, що встановлений ст. 57 Закону, рухоме — 30% з можливістю додатково подати цінові пропозиції.
  9. Якщо майно не було реалізовано втретє, виконавець має повідомити стягувача й запропонувати йому залишитися власником майна, яке не було реалізовано (у разі, якщо майно не було конфісковано за рішенням суду).
  10. Стягувач отримує майно за ціною третіх електронних торгів або за фіксованою ціною. Виконавцем виноситься постанова про перехід майна до стягувача в рахунок погашення боргу, а після цього складається акт про перехід. Надалі на підставі постанови та акту стягувач оформлює право власності на майно.

Які зміни внесені до Закону «Про іпотеку»?

  1. Земельні ділянки сільськогосподарського призначення, які були передані в іпотеку, при стягненні на предмет іпотеки реалізуються на електронних торгах. Осіб, які можуть стати покупцями таких ділянок визначає Земельний кодекс.
  2. Якщо за рішенням суду предмет іпотеки реалізується на електронних торгах, ціна на предмет встановлюється не нижча за звичайну ціну на цей вид майна. Підставою для визначення ціни є оцінка, яку проводить оцінювач або незалежний експерт на етапі оцінювання майна у процесі проведення виконавчих дій.
  3. У боржника є право на виконання вимоги за основним зобов'язанням чи тієї її частини, яка не була виконана у потрібний термін, до дня реалізації предмета іпотеки на електронних торгах. У боржника є право відшкодувати будь-які витрати й збитки, які були завдані іпотекодержателю, включно з судовими витратами, витратами на оплату послуг оцінювачів та юристів, підготування до електронних торгів тощо до дня реалізації предмета іпотеки.

Для захисту нерухомості від аферистів та «чорних» реєстраторів потрібно слідкувати за інформацією в Реєстрі речових прав. Завдяки сервісу «SMS-Маяк» можна цілодобово відстежувати об’єкти нерухомості. У разі початку реєстраційних дій сервіс швидко повідомить про це, що посприяє зупиненню рейдерського захоплення.

             Цікаво!

В Україні вже протягом тривалого часу проводяться електронні аукціони. Майно реалізується в режимі онлайн в системах Прозорро.Продажі та СЕТАМ. Більш детально про дані аукціони читайте в статті - Чи варто купувати майно на онлайн аукціонах ПРОЗОРРО и СЕТАМ.

Компанія E-Zakupivli вже протягом 5 років надає послуги по супроводженню угод купівлі – продажу майна на онлайн аукціонах Прозорро.Проджаі та СЕТАМ. Нашими фахівцями прийнято участь більш ніж в 800 аукціонах. Даний досвід дозволяє надавати кваліфікаційну допомогу учасникам аукціону.

Задля зручності ми об'єднали  - Всі аукціони системи Прозорро.Продажі та СЕТАМ на єдиній платформі E-Zakupivli. На цій платформі можна переглянути всі аукціони на одному ресурсі. За допомогою зручних фільтрів ви заощадите час та швидко знайдете цікавий для вас лот, а наші фахівці допоможуть Вам прийняти участь та стати переможцем.

За безкоштовною консультацією Ви можете звернутися до юристів компанії E-Zakupivli за телефоном 067 827 99 91 або залишити своє питання на електронну адресу: electroni.zakupivli@gmail.com. Відгуки про компанію «Електронні Закупівлі» .

До законів «Про виконавче провадження» та «Про іпотеку» внесені зміни
ІНШІ НОВИНИ

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення