Верховний суд буде приділяти більшу увагу фраудаторним домовленостям

Часом боржники, які не хочуть повертати борги, успішно знаходять прогалини в законодавстві та укладають угоди, що шкодять кредиторам.

Такі угоди називаються фраудаторними — боржника зобов’язують повернути кошти, він розпродає або дарує майно і коли судове рішення наче має бути виконане, у боржника майна вже немає.

Коли боржник починає розуміти, що в його справі суд буде не на його боці, він підписує фраудаторну угоду, передаючи у власність майно іншим особам. У такому разі кредитор залишається «ні з чим». Часто таке провертають компанії, яким не більше ніж рік, що створюються саме для таких «схем».

В одній із таких справ Верховний суд постановив, що дії боржника, який здійснив продажу житлового будинку після того, як отримав позов про стягнення заборгованості є недобросовісними. Цим договором купівлі-продажу боржник порушив майнові інтереси кредитора, тому договір визнали фраудаторним.

Перший крок у розв’язанні питання фраудаторних угод був зроблений ще у 2018 році. Тоді суд стягнув кошти з боржника, але він не поспішав їх повертати. Суд встановив, що боржник встиг подарувати дітям всю нерухомість, тож кредитор звернувся до суду з вимогою визнання фіктивним факту дарування.

У першій інстанції кредитор отримав відмову. Й апеляція не принесла позитивного результату. Верховний суд теж не задовольнив позов кредитора, проте головний суддя-доповідач додав приписку до постанови, зазначаючи, що договір є фаудаторним. Суддя констатував зловживання інтересами кредитора, невідповідність вимогам сумлінності та зауважив, що таку угоду визнавати не можна.

В законодавстві України немає поняття «фраудаторна угода», однак завдяки рішенню судді в цій справі це поняття здобуло певну юридичну силу в цивільно-господарській юрисдикції.

Верховний суд зазначив, що кожна така угода має розглядатися окремо через певну специфіку.

Можна виділити такі ознаки фраундаторної угоди:

  • боржник підписує договір після отримання позову від кредитора;
  • контрагентом може виявитися родичем боржника або афілійованою юридичною особою;
  • відповідність або невідповідність реальної вартості майна ціні його продажу;
  • факт виплати коштів: чи отримав боржник гроші після реалізації майна. В угоду можна включити умову відстрочення сплати коштів, наприклад, на декілька років.

Як вже було зазначено, кожна угода має розглядатися окремо. Бувають такі випадки, коли угоду не визнають фраудаторною, тому що боржник має гроші, щоб розрахуватися з кредитором.

До уваги!

Якщо Ви маєте невиконанні зобов’язання і Вам не вдається досягти згоди з кредитором щодо зменшення боргу, фахівці юридичною компанії E-Zakupivli допоможуть в  - переговорному процесі та супроводять угоду по закриттю кредиту зі зняттям всіх обтяжень та заборон по відчуженню майна. Компанія E-Zakupivli за останні 3 роки допомогла більше ніж 500 позичальникам закрити свої проблемні кредити.

Також наша компанія пропонує скористатися сервісом з участі в -   Онлайн аукціонах Прозорро.Продажі та СЕТАМ де об’єднанні всі аукціони даних систем на одній платформі E-Zakupivli . Зручна система фільтрів допоможе легко та швидко знайти зацікавлене майно.

За безкоштовною консультацією Ви можете - Звернутися до юристів компанії E-Zakupivli за телефоном 067 827 99 91

Відгуки про компанію Електронні Закупівлі - тут.

Верховний суд буде приділяти більшу увагу фраудаторним домовленостям
ІНШІ НОВИНИ

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення