Особливості державної програми «єОселя»

Держпрограма «єОселя» почала функціонувати з жовтня 2022 року. Вона передбачає іпотечний кредит під 3%, а термін складає від 1 до 20 років. При купівлі нерухомого майна за цією програмою необхідно зробити внесок розміром 20% від ціни об’єкта. На сьогодні пільги мають військові, правоохоронці, працівники сфери медицини й освітяни.
Розширення переліку категорій, які можуть отримати кредит під 3%, планується на наступний рік. У громадян, на яких не розповсюджуються такі пільги, є можливість придбати житло за програмою «Доступна іпотека 7%».
Про програму
Відповідно до умов програми особа, що не має родини, може купити нерухомість, площа якої становить не більш як 52,2 м². У разі купівлі нерухомого майна родиною до площі у 52,2 м² додається по 21 м² на члена родини. Ціна за квадратний метр оселі, що можна купити в рамках програми, також обмежується та залежить від розташування об’єкта.
Максимальна ціна за м² оселі в столиці для однієї людини складає 46,7 тисячі гривень, загальна вартість не повинна перевищувати 2,45 мільйона гривень. У місті Львів ціна за м² становить 39,8 тисячі гривень, максимальна загальна ціна — 2,09 мільйона гривень. Щодо Одеси, то там м² коштуватиме не більш як 38,3 тисячі гривень, а вся оселя має коштувати до 2,01 мільйона гривень.
Середні ціни на ринку нерухомості
Середній показник ціни однокімнатної вторинної квартири у столиці складає 55 тисяч доларів. Проте останнім часом ціни на нерухоме майно знизилися, тож станом на вересень така квартира коштувала 42 тисячі доларів. Якщо це двокімнатне житло в Києві, то за таку квартиру раніше б довелося заплатити близько 85 тисячі доларів, однак наразі двокімнатні квартири в столиці коштують близько 69 тисяч доларів.
У Львові склалася така ж ситуація: раніше однокімнатне житло коштувало близько 51 250 доларів, станом на вересень купити таку квартиру можна за 35 тисяч доларів. Ціна ж двокімнатних квартир досі складає близько 90 тисяч доларів.
В Одесі однокімнатні квартири продавали за 25 тисяч доларів, станом на вересень ціна складає близько 23 тисяч. Двокімнатні теж здешевіли: з 30 тисяч ціна знизилася до 29 тисяч доларів.
Згідно з такою статистикою одна особа зможе купити одно- або двокімнатну вторинну оселю в Києві та Одесі. Щодо Львова, то там можна розраховувати тільки на однокімнатну. Для того, щоб купити нерухомість з більшою площею, потрібно буде збільшувати перший внесок. Тоді як родина може розраховувати на придбання дво- або трикімнатної квартири в столиці та в інших розглянутих містах.
Таку іпотеку можна взяти й на квартиру в новобудові. В столиці до вибору пропонується Голосіївський, Святошинський, Оболонський райони та лівий берег Києва. До того ж можна розглянути варіанти в передмісті (від 5 до 15 кілометрів від окружної дороги). У Львові є 10 ЖК, які можуть запропонувати недобудоване житло. Якщо говорити про Одесу, то в цьому місті можна обрати житло в одному з 30 ЖК в різних районах.
За словами Дениса Судилковського, директора з маркетингу компанії «ЛУН», іпотечний кредит під 3% з терміном на 20 років — найкращий з запропонованих варіантів за час існування нашої незалежної країни. Однак треба зауважити, що на ділі кредит надають під 7%, проте ті 4% покриваються державою, а кошти зараховуються на рахунок умовного зберігання. Позичальник є відповідальним за гроші на цьому рахунку. У разі припинення фінансування програми державою, рахунок може стати порожнім. Крім того, це може трапитися у разі накладення штрафних санкцій, а також якщо позичальник протермінує платіж.

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення