Сплата кредитів та житлово-комунальних послуг в умовах війни

Про кредити

Закон України № 2120-IX (далі — Закон) від 15.03.2022 змінив Податковий кодекс України та містить доповнення до Цивільного кодексу України. Мова про нові положення, згідно з якими поки в країні діє воєнний або надзвичайний стан та у термін 30 днів після того, як він буде скасований, позичальники звільняються від будь-яких штрафів та відповідальності за протермінування виконання зобов’язань за кредитним договором.

Крім того, всі штрафи, пені тощо, які відповідно до договору має сплатити позичальник і які були нараховані до 24.02.2022 (включно), мають бути списані.

Тобто поки в країні діє воєнний чи надзвичайний стан та у тридцятиденний термін після того, як його скасують, позичальники:

-    не матимуть відповідальності за протермінування сплат за кредитами;

-    не сплачують будь-які штрафи за протермінування, що передбачає кредитний договір;

-    всі штрафи, пені тощо, які нараховувалися до 24.02.2022 (включно) мають бути списані.

Банківські установи не мають права підвищувати відсоткову ставку за використання кредиту, якщо сплата за ним була протермінована. Вони можуть це робити тільки якщо це передбачає кредитний договір.

Потрібно зауважити, що нові положення не скасовують відсотки за використання кредитних лімітів.

Про кредитні канікули

Банк має право запровадити кредитні канікули, однак це не зобов’язання. Багато українських банківських установ ввели такі канікули для своїх клієнтів. Щоб зрозуміти чи можете ви їх отримати та які є умови, треба зв’язатися з вашим банком та отримати детальну інформацію.

Звертаємо увагу на те, що кредитні канікули не звільняють від зобов’язання повернути борг, вони лише відтерміновують його сплату.

Про іпотеку

Закон впроваджує нові положення до ЗУ «Про іпотеку», згідно з якими поки в країні діє воєнний чи надзвичайний стан та у термін 30 днів після того, як він буде скасований, для іпотечної нерухомості, що знаходиться у власності фізичних осіб, припиняють свою дію:

-    стаття 37 (частина про право іпотекодавця отримати іпотечний предмет у власність);

-    стаття 38 (частина про право іпотекодавця на реалізацію іпотечного предмета);

-    стаття 40 (частина про виселення мешканців з іпотечної нерухомості, щодо яких існує рішення суду про звернення стягнення на таке майно);

-    статті 41 та 47 (частина про продаж іпотечного предмета на аукціонах).

Про житлово-комунальні послуги:

Постанова Кабміну № 206 від 05.03.2022 «Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг в період воєнного стану» до скасування воєнного стану в Україні забороняє:

-    нараховувати й стягувати будь-які штрафи, інфляційні нарахування, річні відсотки, що були нараховані за заборгованістю, яка утворилася за невчасну та/чи неповну сплату за ЖКП;

-    припиняти/зупиняти надання ЖКП, якщо населення не сплачує взагалі або сплачує не всю суму;

Треба звернути увагу, що воєнний стан в Україні не звільняє населення від сплати ЖКП. Якщо можливість робити оплати є, краще сплачувати.

Важливо усвідомлювати те, що ситуація в країні не дає громадянам право не виконувати зобов’язання за кредитними договорами чи не платити за комуналку. Всі положення, які послаблюють закон, тільки відтерміновують ці сплати, але не звільняють від зобов’язань.

Статті на тему

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення