Пролонгація договору на наступний рік

В умовах повномасштабної війни життя змінилося, люди стали забувати про необхідність робити щось для свого бізнесу та навіть виконувати звичайні побутові справи. Зрозуміло, що все це через страх та відчай.

Однак настав час зібратися та згадати, що у багатьох є необхідність продовжувати дію певних договорів на наступний рік.

Законодавство не визначає конкретний термін, на який дія актуальної угоди може бути подовжена. Говориться тільки про термін, який є достатнім для того, щоб провести процедуру закупівлі/спрощену закупівлю на початку майбутнього року. Багато хто подовжує договори на перший квартал наступного року, до 31 березня.

Якщо ви встигли це зробити, у такому разі необхідно упродовж 20 робочих днів опублікувати звіт про виконання угоди в електронній системі закупівель. Однак звіт міг бути оприлюднений раніше за фактом виконання договору чи його розірвання. Останнім днем для публікування звіту є 29 квітня.

Для продовження дії договору є умова, яка полягає в обов’язку проведення закупівлі/спрощеної закупівлі в наступному році за тим же предметом.

Ч. 6 ст. 41 ЗУ «Про публічні закупівлі» передбачає, що дію угоди про закупівлю можна продовжити на термін, який є достатнім для того, щоб провести процедуру закупівлі/спрощену закупівлю на початку наступного року, обсяг якої не є більшим за 20% від суми, що визначається в початковій угоді про закупівлю, яку уклали минулого року, у разі затвердження видатків на досягнення цієї мети у встановленому порядку.

Іншими словами, продовженням терміну дії угоди передбачається, що замовник на початку року здійснить належну закупівлю, тому що Закон не дозволяє лише пролонгувати угоду, збільшити її суму на 20%, і все це без проведення закупівлі на наступний рік.

Якщо закупівля/спрощена закупівля вже була оголошена, однак її належне завершення не відбулося до того, як був введений воєнний стан, підготуйте протокол-поянення, в якому вкажіть інформацію щодо початку проведення закупівельної процедури та щодо причин, з яких її не завершили. Це стосується й тих, чия закупівля з будь-якої причини так і не розпочалася, такий протокол точно не буде зайвим.

Ми віримо, що цього року відбудуться всі відкриті аукціони чи принаймні спрощені закупівлі з аналогічними предметами закупівлі згідно з вимогами Закону. Однак наразі ми радимо зайнятися підготовкою документу, який пояснить чому ви не уклали угоду за результатом проведеної закупівлі на конкурентній основі, предмет якої є аналогічним предмету, що зазначався в продовжуваному договорі. Публікувати такий документ в електронній системі закупівель не треба.

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення