Відмінності систем «Прозорро» та «Прозорро.Продажі»

Протягом кількох років система «Прозорро» вдало виконує свою роботу. Проте не всім зрозуміла мета та схема її роботи.

«Прозорро» є системою, яка містить в собі центральну базу даних (далі — ЦБД), що належить уповноваженому органу й авторизованим електронним майданчикам. Ця система — невіддільна частина держзакупівель, завдяки їй інформація створюється, розміщується та поширюється у цій великій системі. «Прозорро» забезпечує загальнодоступність інформації, а це зводить до мінімуму можливість виникнення неправомірних дій та сприяє підвищенню конкуренції на ринку.

Електронний майданчик є тією частиною «Прозорро», завдяки якій замовник і постачальник можуть співпрацювати, також це точка доступу до ЦБД. Саме електронні майданчики містять особисті кабінети користувачів, які створюються після процедури реєстрації. Треба зауважити, що ставати учасниками аукціону мають можливість тільки ті учасники, які зареєструвалися на електронному майданчику, в іншому випадку можна буде лише слідкувати за ходом аукціону в режимі реального часу.

«Прозорро.Продажі» — це самостійна система. Вона з’явилася у 2016 році та розпочала роботу з реалізації активів банків, які зазнали процедуру ліквідації.

Ці дві системи відрізняються тим, що систему електронних закупівель «Прозорро» створили для того, щоб державні закупівлі були прозорими для всіх, а «Прозорро.Продажі» для того, щоб держава продавала свої активи.

В чому полягає робота «Прозорро»?

«Прозорро» проводять зворотні аукціони, іншими словами — аукціони на зниження ціни. Державний замовник розміщує оголошення про закупівлю, де вказує:

  • предмет закупівлі (назву);
  • ціну;
  • вимоги.

Як довідатися про початок аукціону?

Ці відомості можна знайти на сайті чи в інформаційній розсилці, яка надсилається на електронну пошту або у форматі повідомлення на номер телефону.

У разі зацікавленості в оголошенні про аукціон перейдіть в особистий кабінет і подайте пропозицію. Коли аукціон завершиться, системою розкриваються ціни. Анонімність заявників зберігається. Всі учасники упродовж торгів можуть зменшити початкову пропозицію. Коли переможець буде визначений, йому потрібно буде пройти кваліфікацію й надати документацію, яка засвідчить відповідність послуг або товару вимогам замовника.

Робота в системі «Прозорро»

По-перше, необхідно переконатися, що ваше підключення до Інтернету стабільне та якісне, адже всі аукціони проходять онлайн. Далі перевірте чи ви увійшли в систему як учасник, а не як спостерігач. У разі правильних дій ви побачите рядок з назвою «Ви» та рядки інших учасників з назвою «Учасник 1» тощо. Не виходьте з аукціону, якщо ваша пропозиція не найнижча, бо якщо пріоритетна для замовника пропозиція є невідповідною його вимогам, він може відхилити її та розглянути наступну за ціною. Замовник може відхилити пропозицію учасника у разі невідповідності вимогам, відмови підписати договір та якщо учасник не надав необхідні документи.

 

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення