Порушення при здійсненні державних закупівель

На підставі аналізу роботи Держаудитслужби, що займається перевіркою державних закупівель, можна зробити висновок про неефективність даної служби і незадовільної її роботі. До такого висновку прийшли в Тransparency international (неурядової всесвітньої організації, що займається боротьбою з корупцією і дослідженнями рівня корупції в різних країнах).

Згідно з висновками цієї організації можна сказати, що держава і дана служба зокрема, не збирається виявляти порушення при здійсненні держзакупівель, і тим більше карати за це. Контролю фактично не існує з боку держави, але це і зрозуміло, корупція і чиновники нероздільні в нашій країні.

Так за період з вересня 2018 року по кінець минулого 2019 року дана служба перевірила тільки 1,79% з усіх закупівель, при цьому виявивши порушення в 92% проведених процедур. Методом екстраполяції легко припустити, що кількість порушень в інших 98,21% закупівель проводиться приблизно з тим же результатом. Аудитори даної служби не мають належного навантаження, перевіряючи 3 аукціони в місяць замість оптимальних 10-ти.

За весь 2019 рік було виписано всього 43 адміністративних штрафа. І навіть зміни в Законі «Про державні закупівлі», які дають право Держаудитслужбі виписувати штрафи без рішення суду, не змінили особливо картини. За 3 місяці роботи після змін в законодавстві було виписано всього 64 штрафи.

Також вважають і в самому ДП «Прозорро» з цього приводу: «Сьогодні ми змушені визнати, що ефективного контролю у сфері закупівель не існує. Незважаючи на те, що Держаудитслужбі надані відповідні інструменти і повноваження, якісних змін в їх діяльності не відбувається. Ми не бачимо стратегії розвитку служби, ефективних заходів превенції порушень, підвищення якості роботи аудиторів тощо. Саме безкарність у сфері державних закупівель сьогодні перекреслює всі досягнення в цій сфері і заважає її розвитку, і зростання довіри бізнесу до системи».

Якщо під час планування участі або в процесі участі у закупівлях виникає потреба у кваліфікованому супроводі та допомозі в частині оскарження вимог такої закупівлі або внаслідок прийнятого Замовником рішення, радимо звернутися до фахівців нашої компанії.

Аналіз роботи Держаудитслужби вказує на те, що порушення при здійсненні державних закупівель залишаються безкарними
ІНШІ НОВИНИ

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення