Систему «Прозорро» адаптували до сучасних умов

Постанова від 02.03.2022 про здійснення публічних закупівель через «Прозорро» під час війни була змінена урядом.

Зараз замовникам необхідно публікувати інформацію щодо закупівлі упродовж 5 днів після того, як ціни на товари будуть погоджені. Такі зміни були внесені для того, щоб виключити корупційні ризики під час проведення державних закупівель. Це стосується тристоронніх договорів, де замовником виступає обласна військова адміністрація, а платник — «Укрзалізниця».

За словами міністра інфраструктури Олександра Кубракова, таким чином сфера держзакупівель набуває прозорості. До цього замовникові не потрібно було опубліковувати договір відразу, однак зобов’язаний зробити це упродовж 20 днів після того, як скасують воєнний стан. Ці тристоронні договори фінансуються лише коштами державного бюджету, тож уряд зайнявся розробкою дієвішого механізму для того, щоб забезпечувати прозорість й відкритість.

Також зміни вплинуть на швидкість закриття потреб військово-цивільних адміністрацій в сучасних умовах. Продовольчі й пакувальні товари, санітарно-гігієнічні товари, пальне, лікарські засоби, вакцини, медичні вироби, обладнання, будівельні матеріали для відбудови пошкоджених внаслідок збройної агресії об’єктів — зараз потреби на ці групи товарів закриватимуться швидше.

Тож наразі замовнику потрібно упродовж 5 днів після того, як ціни на товари будуть погоджені розмістити в системі «Прозорро» публікацію з відомостями щодо товарів і цін.

Міністерство інфраструктури України пояснило, що повідомлення про закупівлю буде формуватися автоматично шляхом взаємодії «Прозорро» та портала укладання тристоронніх угод на закупівлі й акцепти пропозиції постачальників. Пізніше замовники розмістять повний звіт про закупівлю.

Статті на тему

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення