Кредити під час війни Що робити з боргами

Більшість українських банків з початку війни запровадили кредитні канікули на певний термін у 2-4 місяці. Тим, хто взяв кредит протягом трьох місяців, було дозволено не вносити обов'язковий мінімальний платіж. Також банки не штрафують за прострочені платежі і не нараховують відсоток використання кредитних коштів. На вибір клієнта є можливість скористатися канікулами за відсотками чи тілом кредиту.

Якщо ж клієнт має можливість не користуватися кредитними канікулами, обслуговування кредиту може здійснюватися у звичайному режимі.

Але треба розуміти, кредитні канікули не прощають боргового обов'язку, а також не списують і не зменшують суму боргу.

Правила кредитування

Для вирішення питання кредитів бал схвалено спеціальним законом №2120, який, у свою чергу, захищає інтереси позичальників.

На підставі закону:

- Споживачі не несуть відповідальності під час воєнного стану та протягом 30 днів після його скасування за прострочення кредитних зобов'язань. На кредитну історію позичальника прострочення не впливає.

- Штраф, пеня та інші платежі під час воєнного стану не нараховуються клієнтам.

- Якщо штрафи, починаючи з 24 лютого нараховані, вони мають бути списані.

– Якщо це не передбачено договором, забороняється збільшувати процентну ставку за використання кредиту у разі невиконання зобов'язань.

– Якщо людина не може платити за кредитом за житло, виселяти його з іпотечного житла ніхто не має права.

У відкритому листі від 14 березня Нацбанк закликає банки, небанківські установи та колекторські компанії піти своїм клієнтам на поступки, пропонувати реструктуризацію заборгованості із споживчого кредиту або кредитні канікули.

Кредити під час війни Що робити з боргами
ІНШІ НОВИНИ

Статті на тему

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення