В Україні запровадили 100% гарантії за вкладами

13.04.2022 набув чинності ЗУ «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення стабільності системи в країні діє воєнний стан».

Згідно з цим Законом, поки в країні діє воєнний стан та упродовж трьох місяців після того, як він буде скасований або припинений, запроваджено 100% гарантії за вкладами фізосіб і фізичних осіб-підприємців в банківських установах України. Тобто якщо якась з банківських установ буде виведена з ринку поки діє ця норма, вкладники (фізособи та фізичні особи-підприємці) отримають відшкодування від ФГВФО в розмірі усієї суми вкладу (враховуючи нараховані відсотки, у разі якщо це депозит).

За словами Світлани Рекрут, директорки-розпорядниці ФГВФО, ухвалювати це рішення було непросто, однак воно є значним вкладом в стабільність України. Поки українські військові боронять нашу країну, Фонд та держава буде захищати їхні кошти.

Цим Законом передбачається:

-    підвищення суми відшкодування до 600 тисяч гривень після того, як буде тримісячний період з дня скасування воєнного стану буде завершений;

-    реструктуризація боргів ФГВФО перед країною, які з’явилися через банківську кризу 2014-2016 років;
-    вхід «Ощадбанку» в систему гарантування вкладів фізосіб.

Нагадуємо, ФГВФО проводить відшкодування коштів фізосіб і фізичних осіб-підприємців у гривні, а також в іноземній валюті, що залучили банки на умовах договорів банківських (карткових) рахунків або вкладів (депозитів) враховуючи нараховані відсотки. Вклади у валюті відшкодовують в гривні відповідно до курсу НБУ, що був встановлений на кінець попереднього від початку процедури виведення банківської установи з ринку дня.

В Україні запровадили 100% гарантії за вкладами
ІНШІ НОВИНИ

Статті на тему

У ВАС Є ПИТАННЯ?

Напишіть нам
Обов’язкове поле введення